do ÂściÂągnięcia - download - pobieranie - pdf - ebook

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

w obróbce pokarmów. Mają więc rację wszyscy ci, którzy uważają, że nasze organizmy są pełne
trucizn, rozmaitych złogów, osadów, pozostałości przemiany materii. Niemcy, których dieta nieste-
ty jest typową dietą mieszaną białkowo-węglowo-danowo-tłuszczową, urządzają sobie comiesięcz-
ne lub nawet cotygodniowe głodówki, które nazywają  Entschlackungskur". Pijąc jedynie wodę
przez 1-2 dni starają się oczyścić swoje organizmy z zalegających w nich toksyn. Oczywiście le-
piej w ogóle nie narażać się na kumulację szkodliwych substancji i wybrać taki model odżywiania,
który temu zapobiega - dietę optymalną, która jest systemem odżywiania nie tylko wysokoenerge-
tycznego, ale również niskoodpadowego. Wbrew rozpowszechnionym przez jej przeciwników opi-
niom żywienie tego typu nie powoduje także odkładania się trucizn w tkankach. Tłuszcze są bo-
wiem najszybciej spalanymi substancjami w każdym żywym organizmie.
Autorzy diet zalecających tzw. powrót do natury i spożywanie produktów o niskim stopniu prze-
tworzenia - surowych, nieoczyszczonych i nieprzetworzonych chemicznie, próbują sugerować, że
ich dieta nie jest kolejną propozycją żywieniową tylko  stylem życia",  jedynym uniwersalnym i naj-
wspanialszym pomysłem na życie",  receptą na długowieczność i olimpijską kondycję". Ile w tym
prawdy, a ile zwykłej reklamy? To oczywiście zależy od diety. Gdybyśmy chcieli zastosować tylko
niewielką część z tych  pomysłów na życie", to rozregulowalibyśmy nasze organizmy na dobre.
Tymczasem podstawowa informacja genetyczna, która podpowiada organizmowi kierunek rozwo-
ju, jest taka sama od tysięcy lat!
Polską odmianą metody Diamondów jest dieta dr Ewy Dąbrowskiej. Człowiek przez 14 dni mu-
si obywać się bez mięsa, nabiału, chleba, kasz, ryżu czy ziemniaków. %7ływi się wyłącznie warzywa-
mi i niewielką ilością owoców w postaci surowej, gotowanej, pieczonej, duszonej albo przecierów
i soków. Posiłek ma przypominać tradycyjny obiad, więc zakwas z buraków ma udawać barszcz,
a kiszony ogórek ma zastąpić wędlinę. Kolejność spożywania poszczególnych dań jest ściśle okre-
ślona  najpierw pije się dużo soku lub zakwasu, potem są warzywa surowe, następnie gotowa-
ne i dopiero na końcu zupa, czyli wywar z warzyw.
Pacjenci, którzy poddają się tym rygorom muszą jednak wpierw oczyścić swoje organizmy z tok-
syn, więc przez kilka dni... głodują. Ma to ponoć umożliwić zwiększenie wydzielania hormonu so-
mato-tropowego, który, jak przekonuje autorka diety,  aktywizuje związki neutralizujące mediatory
zapalne, a także uszczelnia błony komórkowe". Metoda Dąbrowskiej, która nie jest niczym nowym
w restrykcyjnej dietetyce eliminującej tłuszcze, niestety może prowadzić do bardzo poważnych
chorób i powikłań. %7ładen pacjent nie jest bowiem w stanie kontynuować tego sposobu odżywiania
przez dłuższy czas bez narażenia się na zawroty głowy, omdlenia, gwałtowne skoki poziomu cu-
kru. Na przykład gotowana lub duszona marchew zmusza trzustkę do  wyrzucania" ogromnych ilo-
ści insuliny, i jeżeli dodamy do tego sok z jabłek albo buraków, możemy napytać sobie biedy.
Zadziwiające, że tego typu kuracje nie tylko nie są zakazane, ale wręcz polecane przez niektó-
rych lekarzy jako doskonały sposób na  naturalną regenerację". Imbirowe nalewki, sok z pokrzywy,
ziołowe herbatki mają rzekomo uzdrawiającą moc na ciało i duszę, jednak nikt nie ostrzega stosu-
jących tę dietę, że najpierw głodówka, a potem wyłącznie węglowodany to dla organizmu prawdzi-
wy szok, wstrząs metaboliczny, który może prowadzić do trwałych zaburzeń w przemianie materii.
90 procent ludzi stosujących tego typu diety natychmiast po powrocie z ośrodka z wegetariańskim
żywieniem wraca bowiem do utrwalonych przez dziesięciolecia przyzwyczajeń kulinarnych, pod-
czas gdy ich organizmy w ciągu 7-14 dni przebudowały całą aparaturę enzymatyczną na okres
 niedostatku energii i nadmiaru cukru". Taka huśtawka jest bardzo szkodliwa, nie mówiąc o tym, że
reakcją na gwałtowne zmiany diety każdorazowo będzie zmniejszenie zdolności percepcji i komu-
nikowania się, obniżenie nastroju, wzrost poziomu agresji. Diety oparte wyłącznie na węglowoda-
nach z warzyw i owoców są najgorszym i najbardziej szkodliwym sposobem odżywiania się, który
przypomina wyniszczające diety obozowe.
125
Dieta beztłuszczowa to samobójstwo na raty. Udowodniła to w swoich badaniach m.in. Ann Lo-
uise Gittelman - autorka bestelleru  Jedz tłuszcze i chudnij". Niedobór niezbędnych do życia kwa-
sów tłuszczowych może być przyczyną wzrostu zachorowań na raka piersi, cukrzycę, depresję, za-
palenie stawów, wywołuje ponadto zaburzenia koncentracji uwagi, upośledzenie funkcji układu od-
pornościowego, zespół napięcia przedmiesiączkowego i typowe zaburzenia w okresie menopauzy.
Jeżeli chodzi o ostatnie zagadnienie, to wieloletnie obserwacje lekarzy optymalnych dowodzą, że
kobiety w okresię pokwitania, które wybrały dietę bogatotłuszczową, nie skarżą się, ani nie odczu-
wają niemal zupełnie objawów menopauzy takich jak uderzenia gorąca, skoki ciśnienia, zmienność
nastrojów, osłabienie. Zapewne ma to związek z wytwarzaniem w ich organizmie pewnej substan-
cji o działaniu zbliżonym do aktywności hormonów, a mianowicie prostaglandyny  związków or-
ganicznych biorących udział we wszystkich reakcjach komórkowych zachodzących w naszym cie-
le. Badania cytologiczne wykazały, że prostaglandyny wytwarzane są wyłącznie w obecności kwa-
sów tłuszczowych! Wyobrazmy sobie zatem sytuację, gdy nagle gwałtownie ograniczymy ich do-
starczanie  niewątpliwie musi wówczas dojść do rozregulowania funkcjonowania układu krąże-
nia, układu nerwowego, immunologicznego i narządów rozrodczych u kobiet. To właśnie młode ko-
biety stosujące cudowne wynalazki w rodzaju diety kapuścianej lub owocowej mają trudności z zaj-
ściem w ciążę i one najczęściej odwiedzają gabinety ginekologiczne skarżąc się na dolegliwości
i bóle. Wielu lekarzy optymalnych często zwraca uwagę, że żywienie wysokotłuszczowe dość szyb-
ko pozwala przywrócić prawidłową pracę i rytm biologiczny wszystkich narządów kobiecych i to
w każdym właściwie wieku. Panie w wieku rozrodczym, które w okresie przedmiesiączkowym skar-
żyły się na bolesność piersi i okolic podbrzusza odkrywają, że okres zbliżającej się menstruacji [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • goeograf.opx.pl